Obwarzanki odrzywolskie
Piekarnia obwarzanków odrzywolskich w Odrzywole
Jednymi z najbardziej popularnych polskich tradycyjnych przysmaków są obwarzanki odrzywolskie. W każdej miejscowości po mszy świętej ludzie kupują wianuszek obwarzanków od pań, które siedzą pod kościołem. Jest to niezwykle zdrowy wypiek, który nie zawiera konserwantów. Obwarzanki to także ulubiony przysmak dzieci, które czekają na koniec mszy świętej, żeby ich spróbować. Warto zwrócić uwagę na fakt, że mają one kilkuset letnią tradycję, dlatego są obecne niemal od zawsze. Można wyróżnić kilka rodzajów obwarzanków, takich jak: puchate, śmietankowe, tradycyjne oraz biszkoptowe.

Obwarzanki
Oczywiście każdy ma swój unikalny smak, ale zdecydowanie największym zainteresowaniem cieszą się obwarzanki tradycyjne z makiem. Tradycyjny piec jest miejscem, w którym wypiekane są obwarzanki Odrzywół to wieś położona w województwie mazowieckim. Kuzynami obwarzanek odrzywolskich są krakowskie bajgle, które wypiekane są w podobny sposób. Należy mieć na uwadze, że w Odrzywole mieszkają rodziny, które już od kilku pokoleń zajmują się wypiekiem obwarzanek. Ich wyjątkowy smak sprawia, że nie brakuje chętnych, którzy często kupują obwarzanki dla całej rodziny.
Tradycyjny przysmak
Warto jednak zauważyć, że nie tylko miejscowi są zachwyceni ich smakiem. Odrzywół odwiedzany jest przez turystów z całej Polski, którzy chcą spróbować oryginalnie wypiekanych obwarzanek. Jest to lokalny produkt, którym Polacy zajadają się już od wieków. Warto też dodać, że przepis na obwarzanki jest bardzo prosty i każdy może je przyrządzić samemu w domu. Sekret ich smaku kryje się jednak w odpowiedniej temperaturze pieczenia, którą może zagwarantować jedynie specjalny piec. Jest to tradycyjny produkt Mazowsza, ponieważ jedynie w Odrzywole produkowane są obwarzanki o takim kształcie.
Obwarzanki Odrzywół
Początkowo produkcja obwarzanków stanowiła dodatkowe źródło utrzymania rodzin. Niestety w tamtych czasach wyżywienie wielodzietnej rodziny było bardzo ciężkim zadaniem, dlatego część osób oprócz podstawowej pracy podejmowała się również innych obowiązków, które miały im zapewnić utrzymanie. Jest to także obowiązkowy element każdego odpustu, który smakuje ludziom. Cechą charakterystyczną obwarzanka jest to, że jest chrupiący na zewnątrz i lekko wilgotny oraz miękki w środku.
Dodatki do obwarzanków
Z reguły nie jest on słodki, dlatego może być spożywany także przez osoby chorujące na cukrzycę. Tylko najlepsze tradycyjne piekarnie zajmują się produkcją obwarzanków odrzywolskich. Warto zwrócić uwagę na fakt, że receptura nie zmienia się od lat i cały czas stosuje się ten sam skład oraz przepis. Klasyczne obwarzanki są bez maku lub z makiem, ale mogą być również posypane solą oraz sezamem. Wszystko zależy od osobistych preferencji, dlatego jest to przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Szczególnie dużym uznaniem cieszą się obwarzanki śmietankowe, które mają wyjątkowo delikatny smak. Początkowo obwarzanki mogły być wypiekane tylko przez określonych piekarzy, którzy prowadzili działalność w obrębie murów miejskich. Jednak już od XIX wieku każdy mógł produkować ten przysmak.